24 aprilie 2019
Noviciat

DRUMUL DE NOVICIAT    Drumul de formare al Noviciatului a început în mod oficial în Comunitatea Magnificat în anul 1995, când Comunitatea a fost recunoscută ca Asociație privată de credincioși de drept diecezan și când a fost aprobată Regula de Viață, ad experimentum, de către Mons. Enni Antonelli, Arhiepiscop de Perugia-Città della Pieve. Însă noviciatul exista deja în substanță (chiar dacă în diferite forme) încă de prin anii 1980 și purta denumirea de „Micile Comunități”. De-a lungul anilor, sub călăuzirea Duhului Sfânt, diferitele experiențe formative, prezente deja în Comunitate sub diferite forme, au condus la o cristalizare a Drumului de Noviciat, cu obiective clare, urmărite în mod sistematic. În prezent Noviciatul durează trei ani, este trăit în grupuri restrânse care să permită creșterea, împărtășirea și relaționarea fraternă. Fiecare serie de noviciat este dusă înainte de către un Maestru de noviciat ajutat de un alt frate în calitate de Ajutor de maestru.

CINE SUNT NOVICII COMUNITĂŢII?

 

    În Comunitatea Magnificat novicii sunt acei fraţi şi acele surori care, după ce au parcurs Drumul de Discipolat şi au participat la Şcoala de Comunitate, decid în urma discernământului personal, cât şi cel al Responsabililor de Fraternitate, să înceapă drumul formativ al Noviciatului.

    Orice dăruire lui Dumnezeu are nevoie de a fi conştientizată pentru a fi aleasă în libertate, are nevoie de pregătire şi de verificare de sine. Pentru a ajunge la asumarea publică a Angajamentului de Alianţă este nevoie să se parcurgă Drumul de noviciat, unde persoanele sunt ajutate nu numai prin intermediul unui conţinut formativ specific, ci şi printr-o îndrumare spirituală permanentă şi integrală din partea unui maestru de noviciat să atingă de la un an la altul anumite obiective cu privire la:

1.    Gradul de împărtăşire a propriei vieţi (cu fraţii din noviciat, dar şi în sânul Comunităţii);

2.    Creşterea în trăirea cu asiduitate a Sacramentelor şi a rugăciunii personale;

3.    Participarea la viaţa comunitară (rugăciunea de laudă, noviciat, reculegeri, koinonia,
zile comunitare, zeciuială, slujiri etc.);

4.    Creşterea în relaţiile inter-personale şi îndeosebi:

          -   în disponibilitatea constantă de a ierta;

          -   în combaterea înclinaţiei de a-i judeca pe fraţi;

          -   în străduinţa de a rezolva relaţiile care nu merg, făcând primul pas către o împăcare
      adevărată.

5.    Creşterea în simplificarea propriei vieţi şi îndeosebi:

         -   în sobrietatea vieţii atât la nivel material, cât şi spiritual;

         -   în împărtăşirea propriilor forţe, a timpului, a carismelor şi a resurselor economice şi
     materiale.

6.     Creşterea în ascultare:

         -   supunând lui Dumnezeu toate aspectele propriei vieţi, printr-o continuă confruntare
     a acestora cu propriul Maestru de noviciat;

         -  cu privire la dispoziţiile Responsabililor;

7.    Creşterea în slujire.

 

          
  NOVICIATE ORGANIZATE DE COMUNITATEA MAGNIFICAT ÎN ROMÂNIA:

 

Nr.

Perioada

Oraşul

1.

2005-2008

Bucureşti

2.

2008-2011

3.  2010-2013

4.

2012-2014

5.  2015-2017

6.

2016-

7.

2008-2011

Bacău

8.

2011-2014

9.

2012-2015

Râmnicu-Vâlcea

 10.  2016-  Râmnicu-Vâlcea
 11. 2015-
Alba Iulia
12.
2017-
Popești-Leordeni
 

SITUAȚIA ACTUALĂ:

 

FRATERNITATEA

Număr de Novici

Liste nominale

„Misericordia” din Bucureşti

4

(acces privat)

„Shalom” din Bacău

12

(acces privat)

Râmnicu-Vâlcea

5

(acces privat)

 Alba Iulia
 12  (acces privat)
Popești-Leordeni
 8 (acces privat)

 


     


11 aprilie 2011.admin
Blogul Comunitatii Magnificat
A 19-a Întrunire Generală a Comunității Magnificat, Sacrofano-Roma, Italia, 40 de ani de istorie
19 februarie 2019.
În perioada 7-9 decembrie 2018, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la nașterea Comunității Magnificat (8 decembrie 1978), a avut loc a 19-a Întrunire Generală a Comunității.
A X-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat – moment aniversar
24 mai 2018.
În week-end-ul 19-20 mai, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni a avut loc cea de-a X-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat, la care au participat peste 180 de frați, membri sau invitați, sosiți din cele cinci fraternități ale comunității din România: București, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Popești-Leordeni și Alba Iulia.
În acest an aniversar, titlul întâlnirii a fost „Pentru că lucruri mari a făcut Domnul!”, inspirat din imnul Magnificat, cântul plin de bucurie al Sfintei Fecioare Maria, invitație pentru toți cei prezenți la a face memoria faptelor cu adevărat minunate ale lui Dumnezeu cu Comunitatea Magnificat din România, acum când se împlinesc 15 ani de la constituirea primului grup de rugăciune al comunității cu binecuvântarea arhiepiscopului Ioan Robu.
Comunitatea Magnificat. Reînnoirea Angajamentelor de Alianță în România. Prima Alianță celebrată în România (Popești-Leordeni, 2018)
25 ianuarie 2018.
În ziua de 14 ianuarie 2018, la Centrul de zi al Fundației Leonardo Murialdo din Popești-Leordeni, în cadrul zilei de „Koinonia”- zi de comuniune pentru membrii aliați, novici și amici-, a avut loc Reînnoirea Angajamentului de Alianță pentru membrii aliați ai Comunității Magnificat din România.
A XVIII-a Întrunire Generală a Comunității Magnificat, Montesilvano, Italia, 2018
24 ianuarie 2018.

Pentru noi, Comunitatea Magnificat, fiecare început de an este un timp special, când aliații din toate fraternitățile din lume ne reînnoim angajamentele de alianță.

În zilele 4-7 ianuarie 2018 a avut loc a XVIII-a Întrunire Generală a Comunității Magnificat, în Italia, la Montesilvano, iar în ultima zi a acestei întâlniri de comuniune internațională și de har, 45 de frați au făcut pentru prima oară Angajamentul lor de Alianță cu Dumnezeu și frații, iar ceilalți aliați prezenți și l-au reînnoit. La eveniment au participat peste 1000 de persoane venite din Argentina, Italia, România, Turcia, Pakistan și Uganda, țări în care comunitatea este prezentă și însoțește persoane din toate stările de viață pe drumul spre sfințenie.


A IX-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat
22 iunie 2017.

În zilele 27-28 mai 2017, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni, a avut loc  a IX-a Întâlnirea Națională a Comunității Magnificat, comunitate care face parte din Reînnoirea Carismatică Catolică, care este un „curent de har” pentru reînnoirea întregii Biserici. Iar în Solemnitatea Rusaliilor celebrate la Roma în Piața Sf. Petru cu ocazia Jubileului de Aur al Reînnoirii Carismatice Catolice, Papa Francisc a reamintit și a subliniat faptul că Reînnoirea Carismatică Catolică nu este o asociație, ci un „curent de har”.


Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2010 Comunitatea Magnificat