15 decembrie 2018
Operazione Fratellino

Comunitatea Magnificat, prin ministerul său de caritate, implementează un proiect de „adopţie la distanţă” numit „Operazione fratellino”, pentru copiii săraci sau copii din familii aflate în dificultate, proiect care este descris în această pagină..

Atât Fraternitatea „Misericordia” din Bucureşti, cât şi Fraternitatea „Shalom” din Bacău sunt implicate în acest proiect, derulat în colaborare cu fraţii şi surorile din Italia. De fapt, este un proiect care implică toate Fraternităţile Comunităţii Magnificat, fie sub aspectul organizării, fie sub cel al susţinerii financiare.


PROIECTUL COMUNITĂŢII MAGNIFICAT PENTRU AJUTORAREA COPIILOR DIN FAMILIILE CU DIFICULTĂŢI MATERIALE DIN ROMÂNIA

 Operazione "Fratellino" (www.operazionefratellino.it) este un proiect pe care Comunitatea Magnificat îl desfăşoară în România încă din anul 2004 şi de pe urma căruia au beneficiat până acum un număr total de 73 de copii. Sistemul de ajutorare a acestor copii se bazează pe mecanismul "adopţiei la distanţă" şi constă în alocarea periodică a unui ajutor financiar pentru copiii care provin din familii care au dificultăţi materiale, indiferent de cauzele care au generat aceste dificultăţi. Obiectivul sunt copiii care, pe cât posibil, nu trebuie sa sufere din cauza problemelor părinţilor şi ale familiilor lor.

Pentru Comunitatea Magnificat este un proiect de largă anvergură care implică aproape toate Fraternităţile ei. Unele Fraternităţi sunt implicate în organizarea proiectului, altele ajută din punct de vedere al asigurării fondurilor necesare. În România, ambele Fraternităţi locale sunt implicate în proiect sub aspectul organizării, distribuirii şi supravegherii, iar beneficiarii actuali sunt 51 de copii din 15 localităţi din diferite zone ale ţării.

1. Organizarea proiectului

Din punct de vedere financiar, în funcţie de opţiunea donatorului copiii pot fi ajutaţi prin diferite modalităţi:

a) Lunar pentru asigurarea unei sume fixe (propusă de Comunitate în funcţie de evoluţia costurilor vieţii şi serviciilor). Donatorul are posibilitatea de a alege între:

A.Adopţie de bază pentru preşcolari (o sumă de bani pentru necesităţile de hrană, locuinţă, medicale şi de îmbrăcăminte);

B.Adopţie completă (adopţie bază + cheltuieli şcolare).

b) Spontan şi sporadic (ofertă liberă pentru soluţionarea cazurilor speciale şi extraordinare, precum şi pentru cheltuielile de organizare, distribuire şi desfăşurare a proiectului)

Comunitatea pune periodic la dispoziţia donatorilor material informativ cu privire la copiii "adoptaţi" financiar, precum şi cu privire la modul de utilizare a donaţiilor.

În acelaşi timp se încearcă şi oferirea unui sprijin moral şi spiritual acestor familii. Copiii sunt vizitaţi periodic de fraţii şi surorile implicate în această slujire.

2. Situaţia actuală

Comunitatea Magnificat prin acest proiect se îngrijeşte de copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 17 ani, cu domiciliul în şapte judeţe din România. Situaţiile de dificultate în care se află aceşti copii sunt diferite de la caz la caz:

A. Avem copii îngrijiţi doar de mamele lor, ai căror taţi ori sunt decedaţi, ori sunt la închisoare, ori şi-au abandonat copiii, ori sunt bolnavi şi incapabili de muncă. Majoritatea acestor mame nu lucrează sau au la rândul lor probleme de sănătate.

B. Unii copii sunt doar în grija tatălui pentru că mama ori este bolnavă, ori şi-a părăsit familia;

C. Unii copii au ambii părinţi (circa 11 familii), părinţi care sunt responsabili, dar care momentan au diferite probleme: ori sunt părinţi şomeri, ori au mulţi copii, ori au datorii mari;

D.Avem în proiect copii care sunt crescuţi de bunici, fiind ori părăsiţi de părinţi, ori cu părinţi care au probleme psihice sau de alcool;

E. Unii copii se află într-un centrul de plasament ţinut de călugăriţe, fiind părăsiţi de părinţi;

F. Alţi copii sunt în grija unor mame ocazionale (naşe, vecini) din cauza faptului că părinţii ori  sunt iresponsabili, ori au dispărut.
 
În general, copiii pe care-i ajutăm sunt sănătoşi, dar avem şi cazuri de copii bolnavi, cum ar fi o fetiţă Down, un băieţel epileptic, o fetiţă cu probleme cardiace mari şi un băieţel cu probleme de astm.
În ceea ce priveşte administrarea fondurilor trimise pentru aceşti copii, acolo unde părinţii şi îngrijitorii lor sunt de încredere, le oferim direct sumele necesare. Sunt însă şi cazuri în care trebuie să ocupăm noi direct de distribuirea şi utilizarea fondurilor, precum și de supravegherea cheltuirii lor, pentru a avea astfel garanţia că beneficiarii sunt copiii şi nu alte persoane din jurul lor.

Desigur că există posibilitatea de a primi donaţii pentru acest proiect şi pentru copiii aceştia pe care Dumnezeu ni i-a încredinţat (vezi "Donează" pe coloana din dreapta paginii Home). Ne-am oprit la 51 de copii pentru că acestea sunt în prezent posibilităţile şi resursele noastre.

     


11 aprilie 2011.admin
Blogul Comunitatii Magnificat
A X-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat – moment aniversar
24 mai 2018.
În week-end-ul 19-20 mai, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni a avut loc cea de-a X-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat, la care au participat peste 180 de frați, membri sau invitați, sosiți din cele cinci fraternități ale comunității din România: București, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Popești-Leordeni și Alba Iulia.
În acest an aniversar, titlul întâlnirii a fost „Pentru că lucruri mari a făcut Domnul!”, inspirat din imnul Magnificat, cântul plin de bucurie al Sfintei Fecioare Maria, invitație pentru toți cei prezenți la a face memoria faptelor cu adevărat minunate ale lui Dumnezeu cu Comunitatea Magnificat din România, acum când se împlinesc 15 ani de la constituirea primului grup de rugăciune al comunității cu binecuvântarea arhiepiscopului Ioan Robu.
Comunitatea Magnificat. Reînnoirea Angajamentelor de Alianță în România. Prima Alianță celebrată în România (Popești-Leordeni, 2018)
25 ianuarie 2018.
În ziua de 14 ianuarie 2018, la Centrul de zi al Fundației Leonardo Murialdo din Popești-Leordeni, în cadrul zilei de „Koinonia”- zi de comuniune pentru membrii aliați, novici și amici-, a avut loc Reînnoirea Angajamentului de Alianță pentru membrii aliați ai Comunității Magnificat din România.
A XVIII-a Întrunire Generală a Comunității Magnificat, Montesilvano, Italia, 2018
24 ianuarie 2018.

Pentru noi, Comunitatea Magnificat, fiecare început de an este un timp special, când aliații din toate fraternitățile din lume ne reînnoim angajamentele de alianță.

În zilele 4-7 ianuarie 2018 a avut loc a XVIII-a Întrunire Generală a Comunității Magnificat, în Italia, la Montesilvano, iar în ultima zi a acestei întâlniri de comuniune internațională și de har, 45 de frați au făcut pentru prima oară Angajamentul lor de Alianță cu Dumnezeu și frații, iar ceilalți aliați prezenți și l-au reînnoit. La eveniment au participat peste 1000 de persoane venite din Argentina, Italia, România, Turcia, Pakistan și Uganda, țări în care comunitatea este prezentă și însoțește persoane din toate stările de viață pe drumul spre sfințenie.


A IX-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat
22 iunie 2017.

În zilele 27-28 mai 2017, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni, a avut loc  a IX-a Întâlnirea Națională a Comunității Magnificat, comunitate care face parte din Reînnoirea Carismatică Catolică, care este un „curent de har” pentru reînnoirea întregii Biserici. Iar în Solemnitatea Rusaliilor celebrate la Roma în Piața Sf. Petru cu ocazia Jubileului de Aur al Reînnoirii Carismatice Catolice, Papa Francisc a reamintit și a subliniat faptul că Reînnoirea Carismatică Catolică nu este o asociație, ci un „curent de har”.


Reînnoirea Angajamentului de Alianță
29 ianuarie 2017.
Pentru frații aliați din Comunitatea Magnificat, Reînnoirea Angajamentului de Alianță cu Dumnezeu este momentul central al anului.  Duminică, 15 ianuarie 2017, 38 de aliați din fraternitățile aflate în orașele Bacău, București, Popești-Leordeni și Râmnicu-Vâlcea și-au oferit întreaga viață lui Dumnezeu, reînnoindu-și alianța cu Domnul în virtutea chemării pe care au primit-o de la El.
Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2010 Comunitatea Magnificat