15 noiembrie 2018

07

Sâmbătă 4 octombrie, Aula Magna a Facultăţii de Teologie Romano-Catolică a Universităţii din Bucureşti a găzduit un eveniment cu semnificații majore pentru Mișcările ecleziale din România.
Este vorba de lansarea celor trei volume publicate de Consiliul Pontifical pentru Laici și apărute în limba română la Editura Ruah a Comunității Magnificat din Reînnoirea Carismatică Catolică: „Mişcările ecleziale în grija pastorală a episcopilor” (trad. dr. Agneza Ţîmpu), „Mişcările în Biserică” (trad. pr. lect. dr. Victor-Emilian Dumitrescu) şi „Păstorii și Mișcările ecleziale” (trad. dr. Agneza Ţîmpu).
Evenimentul, organizat de Comunitatea Magnificat din Reînnoirea Carismatică Catolică din România, în colaborare cu Nunţiatura Apostolică, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică, l-a avut ca invitat special pe mons. Josef Clemens, secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici şi delegatul Cardinalului Stanislaw Ryłko, Preşedintele acestui Consiliu. Alături de acesta au mai participat ca invitați din Italia Moderatorul General al Comunității Magnificat, Daniele Mezzetti, și Francesca Acito, consacrată în cadrul aceleiași comunități, care lucrează ca secretară la Consiliul Pontifical pentru Laici.
Prima parte a zilei a fost dedicată întâlnirii mons. Josef Clemens cu membrii Comunității Magnificat din România, la care au fost prezente toate fraternitățile din ţară: București, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Popești-Leordeni și Alba Iulia. După un moment de rugăciune de laudă carismatică, mons. Clemens a ținut prima conferinţă  intitulată „Duhul Sfânt și roadele sale în Comunitate. Câteva elemente fundamentale ale pneumatologiei Card. Joseph Ratzinger/Benedict al XVI-lea”, prima dintr-o serie de trei astfel de prelegeri pregătite pentru acest eveniment, toate centrate pe acțiunea Duhului Sfânt în Biserică.

A doua parte a zilei a fost dedicată evenimentului propriu-zis al lansării celor trei cărți apărute la Editura Ruah, la care a participat un public numeros de circa 200 de persoane, laici și consacrați reprezentând toate Mișcările ecleziale prezente în România. După invocarea Duhului Sfânt de către toți cei prezenți, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, a transmis invitaților și tuturor participanților salutul ÎPS Ioan Robu, aflat la Roma pentru Sinodul Episcopilor, și a definit întâlnirea ca „un eveniment istoric”, deoarece a fost prima astfel de întâlnire şi prezentare a Mişcărilor ecleziale în România.
Prezentarea celor trei cărți a fost precedată de cea de-a doua conferinţă a mons. Josef Clemens dedicată persoanei și lucrării Duhului Sfânt, intitulată „Mișcările ecleziale și Noile comunități în gândirea Card. Joseph Ratzinger”, conferinţă prin care a oferit o reflecţie asupra acțiunii creatoare și înnoitoare a Duhului, și, în particular, asupra a trei daruri fundamentale ale acestuia: viață, libertate și unitate. În cadrul conferinţei, mons. Clemens a transmis celor prezenți salutul şi binecuvântarea Papei Emerit Benedict al XVI-lea, care a fost informat de acest eveniment.
Cele trei cărți au fost apoi prezentate pe rând de către Excelenţa Sa, PS dr. Cornel Damian, („Mişcările ecleziale în grija pastorală a episcopilor”), lect. dr. Marta Elise Andro, membră a Mișcării Focolarelor (”Mișcările în Biserică”) și pr. lect. dr. Victor-Emilian Dumitrescu din Comunitatea Magnificat („Păstorii și Mișcările ecleziale”).
În continuarea programului, Mișcările ecleziale participante la eveniment au avut posibilitatea să se prezinte și să-și facă cunoscută istoria și activitatea în România. S-au prezentat pe rând, prin reprezentanții delegați de acestea, Mișcarea „Comunione e Liberazione” (prin Adrian Ungureanu), Mișcarea Focolarelor – Opera Preasfintei Maria (prin Rozalia Mincu), Comunitatea Sf. Egidiu (prin Cristina Antochi), Reînnoirea Carismatică Catolică (prin Ovidiu-Dacian Molnar) și Mișcarea Eclezială Carmelitană (prin Aurelian Vîrgă).
După acest moment de cunoaștere reciprocă a fost alocat un spațiu pentru întrebări adresate mons. Josef Clemens, întrebări care au vizat atât relația între diferitele Mișcări, cât și relația Mișcărilor cu Biserica, în mod particular cu Bisericile locale.
Întregul eveniment s-a încheiat cu Sf. Liturghie celebrată în Catedrala Sf. Iosif și prezidată de mons. Josef Clemens, a cărui omilie, intitulată „Fiți imitatorii mei!” (Fil 3,17), a reprezentat cea de-a treia și ultima reflecție a zilei. Cu acest prilej, subliniind că transmiterea cotidiană a credinței este un fapt esențialmente comunitar, mons. Clemens a evocat îndemnul Papei Benedict al XVI-lea, de la memorabila vigilie a Rusaliilor din 2006, ca Mișcările ecleziale să devină „școala unei libertăți autentice”, exprimându-și speranța că publicarea celor trei cărți în limba română va deveni o mică, dar necesară contribuție pe acest drum.
După încheierea evenimentului, mons. Clemens a afirmat că-l va informa imediat pe Papa Emerit Benedict al XVI-lea de ceea ce a trăit în România, iar la două zile după eveniment şi-a exprimat surprinderea şi mulţumirea pentru organizarea acestui eveniment şi mai ales pentru mărturia de unitate şi colaborare între Mişcările ecleziale şi Noile Comunităţi din România, trimiţând Comunităţii Magnificat o scrisoare oficială de mulţumire direct de la Vatican.

Puteti citi stirea postata pe site-ul CPL de la la adresa:
http://www.laici.va/content/laici/it/media/notizie/clemens_bucarest.html


Comentarii
Deocamdata nu sunt comentarii, insa poti fi primul care publica unul.

Publica un comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

Imagine CAPTCHA
Enter the code shown above:


     


11 aprilie 2011.admin
Blogul Comunitatii Magnificat
A X-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat – moment aniversar
24 mai 2018.
În week-end-ul 19-20 mai, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni a avut loc cea de-a X-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat, la care au participat peste 180 de frați, membri sau invitați, sosiți din cele cinci fraternități ale comunității din România: București, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Popești-Leordeni și Alba Iulia.
În acest an aniversar, titlul întâlnirii a fost „Pentru că lucruri mari a făcut Domnul!”, inspirat din imnul Magnificat, cântul plin de bucurie al Sfintei Fecioare Maria, invitație pentru toți cei prezenți la a face memoria faptelor cu adevărat minunate ale lui Dumnezeu cu Comunitatea Magnificat din România, acum când se împlinesc 15 ani de la constituirea primului grup de rugăciune al comunității cu binecuvântarea arhiepiscopului Ioan Robu.
Comunitatea Magnificat. Reînnoirea Angajamentelor de Alianță în România. Prima Alianță celebrată în România (Popești-Leordeni, 2018)
25 ianuarie 2018.
În ziua de 14 ianuarie 2018, la Centrul de zi al Fundației Leonardo Murialdo din Popești-Leordeni, în cadrul zilei de „Koinonia”- zi de comuniune pentru membrii aliați, novici și amici-, a avut loc Reînnoirea Angajamentului de Alianță pentru membrii aliați ai Comunității Magnificat din România.
A XVIII-a Întrunire Generală a Comunității Magnificat, Montesilvano, Italia, 2018
24 ianuarie 2018.

Pentru noi, Comunitatea Magnificat, fiecare început de an este un timp special, când aliații din toate fraternitățile din lume ne reînnoim angajamentele de alianță.

În zilele 4-7 ianuarie 2018 a avut loc a XVIII-a Întrunire Generală a Comunității Magnificat, în Italia, la Montesilvano, iar în ultima zi a acestei întâlniri de comuniune internațională și de har, 45 de frați au făcut pentru prima oară Angajamentul lor de Alianță cu Dumnezeu și frații, iar ceilalți aliați prezenți și l-au reînnoit. La eveniment au participat peste 1000 de persoane venite din Argentina, Italia, România, Turcia, Pakistan și Uganda, țări în care comunitatea este prezentă și însoțește persoane din toate stările de viață pe drumul spre sfințenie.


A IX-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat
22 iunie 2017.

În zilele 27-28 mai 2017, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni, a avut loc  a IX-a Întâlnirea Națională a Comunității Magnificat, comunitate care face parte din Reînnoirea Carismatică Catolică, care este un „curent de har” pentru reînnoirea întregii Biserici. Iar în Solemnitatea Rusaliilor celebrate la Roma în Piața Sf. Petru cu ocazia Jubileului de Aur al Reînnoirii Carismatice Catolice, Papa Francisc a reamintit și a subliniat faptul că Reînnoirea Carismatică Catolică nu este o asociație, ci un „curent de har”.


Reînnoirea Angajamentului de Alianță
29 ianuarie 2017.
Pentru frații aliați din Comunitatea Magnificat, Reînnoirea Angajamentului de Alianță cu Dumnezeu este momentul central al anului.  Duminică, 15 ianuarie 2017, 38 de aliați din fraternitățile aflate în orașele Bacău, București, Popești-Leordeni și Râmnicu-Vâlcea și-au oferit întreaga viață lui Dumnezeu, reînnoindu-și alianța cu Domnul în virtutea chemării pe care au primit-o de la El.
Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2010 Comunitatea Magnificat