24 aprilie 2019
Laici consacraţi

Pe lângă vocaţia specifică de a fi Aliat sau Amic, în Comunitatea Magnificat mai există o chemare specială şi anume consacrarea laică. Pentru ca cineva să răspundă la chemarea pe care o simte de a se consacra lui Dumnezeu, trebuie să facă parte neapărat dintre Aliaţi, adică să fie membru efectiv al Comunităţii şi să-şi fi asumat cele Patru Promisiuni ale Alianţei: sărăcia, iertarea permanentă, construirea iubirii, slujirea.

În Comunitatea Magnificat laicii consacraţi depun doar votul castităţii, deoarece celelalte două sfaturi evanghelice, sărăcia şi ascultarea, sunt cuprinse ca şi conţinut în cele Patru Promisiuni amintite mai sus. Mai întâi se depune votul castităţii temporar cu posibilitatea de reînnoire la trei ani, după care se face profesiunea perpetuă.

În Comunitatea Magnificat există atât femei laice consacrate, cât şi bărbaţi laici consacraţi. Între consacraţii Comunităţii şi ceilalţi membri Aliaţi nu există nicio diferenţă în afară de cea conferită de votul de castitate, proprie stării lor de viaţă. Cu alte cuvinte, cu toţii sunt egali şi fiecare - în starea de viaţă pe care a ales-o - încearcă să răspundă la aceeaşi vocaţie specifică la Comunitatea Magnificat.

În societate şi în lume, consacraţii Comunităţii nu se deosebesc de ceilalţi oameni îmbrăcând o haină specifică de consacraţi, ci caută să se deosebească prin comportament şi atitudine, urmărind întotdeauna să pună în practică şi să trăiască cu fidelitate, oriunde s-ar afla în această lume, cele Patru Promisiuni ale Alianţei.

Consacraţii Comunităţii Magnificat au posibilitatea de a locui separat, fiecare în casa lui, dar şi de a trăi în comun în Casele "Agnus Dei", împreună cu alţi consacraţi şi chiar cu alţi membri Aliaţi, cu condiţia ca aceştia să aibă chemare la viaţa în comun. În orice caz, indiferent de modul în care fiecare îşi trăieşte consacrarea, cu toţii participă la întâlnirile comune periodice stabilite, cu scopul de a mări comuniunea între ei şi de a sta în ascultarea Duhului în rugăciune, fortificându-se astfel reciproc pentru misiunea pe care o au de îndeplinit în Comunitate şi în Biserică (cf. Comuniune şi comunitate).

Conform Regulamentului (art. 29):

1. Comunitatea recunoaşte ca fiind un dar preţios pentru viaţa sa chemarea pe care Domnul o dă unor aliaţi de a se consacra şi are o grijă specifică pentru aceste vocaţii.

2. Aliatul care se simte chemat la castitate pentru Împărăţia cerurilor, după un drum de discernământ făcut cu îndrumătorul spiritual, îşi exprimă dorinţa Responsabililor de Fraternitate.

3. Responsabilii de Fraternitate, după ce au confirmat discernământul, îl prezintă pe aliat Responsabililor Generali, care îl admit să facă angajamentul de Castitate pentru Împărăţia cerurilor în faţa Comunităţii, care este reprezentată de Moderatorul General, sau de un delegat al său.

4. Angajamentul este primit de Asistentul Spiritual General sau de un delegat al său, în numele Bisericii.

5. Angajamentul de Castitate pentru Împărăţia cerurilor se face pe o perioadă  determinată de timp înainte de a se face în mod definitiv.              


Fraternităţile care în momentul acesta au şi membri consacraţi laici sunt:

  • Fraternitatea „San Donato all’Elce” din Perugia;
  • Fraternitatea din Roma;
  • Fraternitatea din București;
  • Fraternitatea „San Barnaba” din Perugia.

     


11 aprilie 2011.admin
Blogul Comunitatii Magnificat
A 19-a Întrunire Generală a Comunității Magnificat, Sacrofano-Roma, Italia, 40 de ani de istorie
19 februarie 2019.
În perioada 7-9 decembrie 2018, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la nașterea Comunității Magnificat (8 decembrie 1978), a avut loc a 19-a Întrunire Generală a Comunității.
A X-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat – moment aniversar
24 mai 2018.
În week-end-ul 19-20 mai, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni a avut loc cea de-a X-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat, la care au participat peste 180 de frați, membri sau invitați, sosiți din cele cinci fraternități ale comunității din România: București, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Popești-Leordeni și Alba Iulia.
În acest an aniversar, titlul întâlnirii a fost „Pentru că lucruri mari a făcut Domnul!”, inspirat din imnul Magnificat, cântul plin de bucurie al Sfintei Fecioare Maria, invitație pentru toți cei prezenți la a face memoria faptelor cu adevărat minunate ale lui Dumnezeu cu Comunitatea Magnificat din România, acum când se împlinesc 15 ani de la constituirea primului grup de rugăciune al comunității cu binecuvântarea arhiepiscopului Ioan Robu.
Comunitatea Magnificat. Reînnoirea Angajamentelor de Alianță în România. Prima Alianță celebrată în România (Popești-Leordeni, 2018)
25 ianuarie 2018.
În ziua de 14 ianuarie 2018, la Centrul de zi al Fundației Leonardo Murialdo din Popești-Leordeni, în cadrul zilei de „Koinonia”- zi de comuniune pentru membrii aliați, novici și amici-, a avut loc Reînnoirea Angajamentului de Alianță pentru membrii aliați ai Comunității Magnificat din România.
A XVIII-a Întrunire Generală a Comunității Magnificat, Montesilvano, Italia, 2018
24 ianuarie 2018.

Pentru noi, Comunitatea Magnificat, fiecare început de an este un timp special, când aliații din toate fraternitățile din lume ne reînnoim angajamentele de alianță.

În zilele 4-7 ianuarie 2018 a avut loc a XVIII-a Întrunire Generală a Comunității Magnificat, în Italia, la Montesilvano, iar în ultima zi a acestei întâlniri de comuniune internațională și de har, 45 de frați au făcut pentru prima oară Angajamentul lor de Alianță cu Dumnezeu și frații, iar ceilalți aliați prezenți și l-au reînnoit. La eveniment au participat peste 1000 de persoane venite din Argentina, Italia, România, Turcia, Pakistan și Uganda, țări în care comunitatea este prezentă și însoțește persoane din toate stările de viață pe drumul spre sfințenie.


A IX-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat
22 iunie 2017.

În zilele 27-28 mai 2017, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni, a avut loc  a IX-a Întâlnirea Națională a Comunității Magnificat, comunitate care face parte din Reînnoirea Carismatică Catolică, care este un „curent de har” pentru reînnoirea întregii Biserici. Iar în Solemnitatea Rusaliilor celebrate la Roma în Piața Sf. Petru cu ocazia Jubileului de Aur al Reînnoirii Carismatice Catolice, Papa Francisc a reamintit și a subliniat faptul că Reînnoirea Carismatică Catolică nu este o asociație, ci un „curent de har”.


Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2010 Comunitatea Magnificat