Thursday, January 18, 2018
Laici consacraţi

Pe lângă vocaţia specifică de a fi Aliat sau Amic, în Comunitatea Magnificat mai există o chemare specială şi anume consacrarea laică. Pentru ca cineva să răspundă la chemarea pe care o simte de a se consacra lui Dumnezeu, trebuie să facă parte neapărat dintre Aliaţi, adică să fie membru efectiv al Comunităţii şi să-şi fi asumat cele Patru Promisiuni ale Alianţei: sărăcia, iertarea permanentă, construirea iubirii, slujirea.

În Comunitatea Magnificat laicii consacraţi depun doar votul castităţii, deoarece celelalte două sfaturi evanghelice, sărăcia şi ascultarea, sunt cuprinse ca şi conţinut în cele Patru Promisiuni amintite mai sus. Mai întâi se depune votul castităţii temporar cu posibilitatea de reînnoire la trei ani, după care se face profesiunea perpetuă.

În Comunitatea Magnificat există atât femei laice consacrate, cât şi bărbaţi laici consacraţi. Între consacraţii Comunităţii şi ceilalţi membri Aliaţi nu există nicio diferenţă în afară de cea conferită de votul de castitate, proprie stării lor de viaţă. Cu alte cuvinte, cu toţii sunt egali şi fiecare - în starea de viaţă pe care a ales-o - încearcă să răspundă la aceeaşi vocaţie specifică la Comunitatea Magnificat.

În societate şi în lume, consacraţii Comunităţii nu se deosebesc de ceilalţi oameni îmbrăcând o haină specifică de consacraţi, ci caută să se deosebească prin comportament şi atitudine, urmărind întotdeauna să pună în practică şi să trăiască cu fidelitate, oriunde s-ar afla în această lume, cele Patru Promisiuni ale Alianţei.

Consacraţii Comunităţii Magnificat au posibilitatea de a locui separat, fiecare în casa lui, dar şi de a trăi în comun în Casele "Agnus Dei", împreună cu alţi consacraţi şi chiar cu alţi membri Aliaţi, cu condiţia ca aceştia să aibă chemare la viaţa în comun. În orice caz, indiferent de modul în care fiecare îşi trăieşte consacrarea, cu toţii participă la întâlnirile comune periodice stabilite, cu scopul de a mări comuniunea între ei şi de a sta în ascultarea Duhului în rugăciune, fortificându-se astfel reciproc pentru misiunea pe care o au de îndeplinit în Comunitate şi în Biserică (cf. Comuniune şi comunitate).

Conform Regulamentului (art. 29):

1. Comunitatea recunoaşte ca fiind un dar preţios pentru viaţa sa chemarea pe care Domnul o dă unor aliaţi de a se consacra şi are o grijă specifică pentru aceste vocaţii.

2. Aliatul care se simte chemat la castitate pentru Împărăţia cerurilor, după un drum de discernământ făcut cu îndrumătorul spiritual, îşi exprimă dorinţa Responsabililor de Fraternitate.

3. Responsabilii de Fraternitate, după ce au confirmat discernământul, îl prezintă pe aliat Responsabililor Generali, care îl admit să facă angajamentul de Castitate pentru Împărăţia cerurilor în faţa Comunităţii, care este reprezentată de Moderatorul General, sau de un delegat al său.

4. Angajamentul este primit de Asistentul Spiritual General sau de un delegat al său, în numele Bisericii.

5. Angajamentul de Castitate pentru Împărăţia cerurilor se face pe o perioadă  determinată de timp înainte de a se face în mod definitiv.              


Fraternităţile care în momentul acesta au şi membri consacraţi laici sunt:

  • Fraternitatea „San Donato all’Elce” din Perugia;
  • Fraternitatea din Roma;
  • Fraternitatea din București;
  • Fraternitatea „San Barnaba” din Perugia.

     


Monday, April 11, 2011.admin
Blogul Comunitatii Magnificat
A IX-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat
Thursday, June 22, 2017.

În zilele 27-28 mai 2017, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni, a avut loc  a IX-a Întâlnirea Națională a Comunității Magnificat, comunitate care face parte din Reînnoirea Carismatică Catolică, care este un „curent de har” pentru reînnoirea întregii Biserici. Iar în Solemnitatea Rusaliilor celebrate la Roma în Piața Sf. Petru cu ocazia Jubileului de Aur al Reînnoirii Carismatice Catolice, Papa Francisc a reamintit și a subliniat faptul că Reînnoirea Carismatică Catolică nu este o asociație, ci un „curent de har”.


Reînnoirea Angajamentului de Alianță
Sunday, January 29, 2017.
Pentru frații aliați din Comunitatea Magnificat, Reînnoirea Angajamentului de Alianță cu Dumnezeu este momentul central al anului.  Duminică, 15 ianuarie 2017, 38 de aliați din fraternitățile aflate în orașele Bacău, București, Popești-Leordeni și Râmnicu-Vâlcea și-au oferit întreaga viață lui Dumnezeu, reînnoindu-și alianța cu Domnul în virtutea chemării pe care au primit-o de la El.
A treia predică de Advent a părintelui Raniero Cantalamessa (16 decembrie 2016)
Wednesday, December 28, 2016.
În lunea de după Rusalii din 1975, cu ocazia încheierii Primului Congres Mondial al Reînnoirii Carismatice Catolice, fericitul Paul al VI-lea a adresat celor zece mii de participanţi reuniţi în bazilica "Sfântul Petru" un discurs în care a definit Reînnoirea Carismatică drept "o chance pentru Biserică". După ce a terminat de citit discursul oficial, Papa a adăugat, improvizând, aceste cuvinte: "În imnul pe care-l citim în această dimineaţă în breviar şi care provine de la sfântul Ambroziu, în secolul al IV-lea, este această frază greu de tradus deşi este foarte simplă: Laeti, care înseamnă cu bucurie; bibamus, care înseamnă bem; sobriam, care înseamnă bine definită şi moderată; profusionem Spiritus, adică belşugul Duhului. Laeti bibamus sobriam profusionem Spiritus. Ar putea să fie motoul imprimat pe mişcarea voastră: un program şi o recunoaştere a mişcării însăşi".
A doua predică de Advent a părintelui Raniero Cantalamessa (9 decembrie 2016)
Wednesday, December 28, 2016.
Continuăm reflecţiile noastre despre lucrarea Duhului Sfânt în viaţa Bisericii şi a creştinului. Sfântul Paul menţionează o carismă deosebită a Duhului numită "discernământul duhurilor" (1Cor 12,10). La origine, această expresie are un sens foarte precis: indică darul care permite să se distingă, între cuvintele inspirate sau profetice rostite în timpul unei adunări, cele care vin de la Duhul lui Cristos de cele care provin de la alte duhuri, adică ori de la duhul omului, ori de la duhul demoniac, ori de la duhul lumii.
Prima predică de Advent a părintelui Raniero Cantalamessa (2 decembrie 2016)
Wednesday, December 28, 2016.
Cu celebrarea a 50 de ani de la încheierea Conciliului al II-lea din Vatican s-a terminat prima fază de "după Conciliu" şi se deschide alta. Dacă prima fază a fost caracterizată de problemele referitoare la "receptarea" Conciliului, aceasta nouă va fi caracterizată, cred, de completarea şi integrarea Conciliului; cu alte cuvinte, de recitirea Conciliului în lumina roadelor produse de el, punând în lumină şi ceea ce lipseşte în el, sau e prezent numai în fază seminală.
Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2011 Comunitatea Magnificat