cere rugăciune

„Mişcările ecleziale şi rolul lor în Biserică”, conferinţă şi lansare de carte despre Mişcările ecleziale la Bucureşti

Sâmbătă 4 octombrie, Aula Magna a Facultăţii de Teologie Romano-Catolică a Universităţii din Bucureşti a găzduit un eveniment cu semnificații majore pentru Mișcările ecleziale din România.
Este vorba de lansarea celor trei volume publicate de Consiliul Pontifical pentru Laici și apărute în limba română la Editura Ruah a Comunității Magnificat din Reînnoirea Carismatică Catolică: „Mişcările ecleziale în grija pastorală a episcopilor” (trad. dr. Agneza Ţîmpu), „Mişcările în Biserică” (trad. pr. lect. dr. Victor-Emilian Dumitrescu) şi „Păstorii și Mișcările ecleziale” (trad. dr. Agneza Ţîmpu). 
Evenimentul, organizat de Comunitatea Magnificat din Reînnoirea Carismatică Catolică din România, în colaborare cu Nunţiatura Apostolică, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică, l-a avut ca invitat special pe mons. Josef Clemens, secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici şi delegatul Cardinalului Stanislaw Ryłko, Preşedintele acestui Consiliu. Alături de acesta au mai participat ca invitați din Italia Moderatorul General al Comunității Magnificat, Daniele Mezzetti, și Francesca Acito, consacrată în cadrul aceleiași comunități, care lucrează ca secretară la Consiliul Pontifical pentru Laici.
Prima parte a zilei a fost dedicată întâlnirii mons. Josef Clemens cu membrii Comunității Magnificat din România, la care au fost prezente toate fraternitățile din ţară: București, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Popești-Leordeni și Alba Iulia. După un moment de rugăciune de laudă carismatică, mons. Clemens a ținut prima conferinţă  intitulată „Duhul Sfânt și roadele sale în Comunitate. Câteva elemente fundamentale ale pneumatologiei Card. Joseph Ratzinger/Benedict al XVI-lea”, prima dintr-o serie de trei astfel de prelegeri pregătite pentru acest eveniment, toate centrate pe acțiunea Duhului Sfânt în Biserică.

A doua parte a zilei a fost dedicată evenimentului propriu-zis al lansării celor trei cărți apărute la Editura Ruah, la care a participat un public numeros de circa 200 de persoane, laici și consacrați reprezentând toate Mișcările ecleziale prezente în România. După invocarea Duhului Sfânt de către toți cei prezenți, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, a transmis invitaților și tuturor participanților salutul ÎPS Ioan Robu, aflat la Roma pentru Sinodul Episcopilor, și a definit întâlnirea ca „un eveniment istoric”, deoarece a fost prima astfel de întâlnire şi prezentare a Mişcărilor ecleziale în România.
Prezentarea celor trei cărți a fost precedată de cea de-a doua conferinţă a mons. Josef Clemens dedicată persoanei și lucrării Duhului Sfânt, intitulată „Mișcările ecleziale și Noile comunități în gândirea Card. Joseph Ratzinger”, conferinţă prin care a oferit o reflecţie asupra acțiunii creatoare și înnoitoare a Duhului, și, în particular, asupra a trei daruri fundamentale ale acestuia: viață, libertate și unitate. În cadrul conferinţei, mons. Clemens a transmis celor prezenți salutul şi binecuvântarea Papei Emerit Benedict al XVI-lea, care a fost informat de acest eveniment.
Cele trei cărți au fost apoi prezentate pe rând de către Excelenţa Sa, PS dr. Cornel Damian, („Mişcările ecleziale în grija pastorală a episcopilor”), lect. dr. Marta Elise Andro, membră a Mișcării Focolarelor (”Mișcările în Biserică”) și pr. lect. dr. Victor-Emilian Dumitrescu din Comunitatea Magnificat („Păstorii și Mișcările ecleziale”). 
În continuarea programului, Mișcările ecleziale participante la eveniment au avut posibilitatea să se prezinte și să-și facă cunoscută istoria și activitatea în România. S-au prezentat pe rând, prin reprezentanții delegați de acestea, Mișcarea „Comunione e Liberazione” (prin Adrian Ungureanu), Mișcarea Focolarelor – Opera Preasfintei Maria (prin Rozalia Mincu), Comunitatea Sf. Egidiu (prin Cristina Antochi), Reînnoirea Carismatică Catolică (prin Ovidiu-Dacian Molnar) și Mișcarea Eclezială Carmelitană (prin Aurelian Vîrgă).
După acest moment de cunoaștere reciprocă a fost alocat un spațiu pentru întrebări adresate mons. Josef Clemens, întrebări care au vizat atât relația între diferitele Mișcări, cât și relația Mișcărilor cu Biserica, în mod particular cu Bisericile locale.
Întregul eveniment s-a încheiat cu Sf. Liturghie celebrată în Catedrala Sf. Iosif și prezidată de mons. Josef Clemens, a cărui omilie, intitulată „Fiți imitatorii mei!” (Fil 3,17), a reprezentat cea de-a treia și ultima reflecție a zilei. Cu acest prilej, subliniind că transmiterea cotidiană a credinței este un fapt esențialmente comunitar, mons. Clemens a evocat îndemnul Papei Benedict al XVI-lea, de la memorabila vigilie a Rusaliilor din 2006, ca Mișcările ecleziale să devină „școala unei libertăți autentice”, exprimându-și speranța că publicarea celor trei cărți în limba română va deveni o mică, dar necesară contribuție pe acest drum.
După încheierea evenimentului, mons. Clemens a afirmat că-l va informa imediat pe Papa Emerit Benedict al XVI-lea de ceea ce a trăit în România, iar la două zile după eveniment şi-a exprimat surprinderea şi mulţumirea pentru organizarea acestui eveniment şi mai ales pentru mărturia de unitate şi colaborare între Mişcările ecleziale şi Noile Comunităţi din România, trimiţând Comunităţii Magnificat o scrisoare oficială de mulţumire direct de la Vatican. 

Puteti citi stirea postata pe site-ul CPL de la la adresa:
http://www.laici.va/content/laici/it/media/notizie/clemens_bucarest.html

CITESTE IN CONTINUARE

Tineri și carisme

Sâmbătă 4 octombrie, Aula Magna a Facultăţii de Teologie Romano-Catolică a Universităţii din Bucureşti a găzduit un eveniment cu semnificații majore pentru Mișcările ecleziale din România.Este vorba de lansarea celor trei volume publicate de Consiliul Pontifical pentru Laici și apărute în limba română la Editura Ruah a Comunității Magnificat din Reînnoirea Carismatică Catolică: „Mişcările ecleziale […]

Citeste mai mult