cere rugăciune

Asociații, mișcări, grupuri și comunități laice din ARCB pe drumul sinodalității

Așteptată și dorită de mult timp, ca o inițiativă concretă în spiritul procesului sinodal, întâlnirea mișcărilor, a asociațiilor, a grupurilor și a mișcărilor laicale din Arhidieceza de București a avut loc la Palatul Arhiepiscopal din Capitală în ziua de 2 iulie a.c. La această întâlnire au participat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, pr. Daniel Bulai, Vicar Episcopal al secțiunii pastorale din Curia Arhidiecezană și Referent Diecezan pentru Sinodul Episcopilor; pr. Gabriel Popa, secretar arhidiecezan. Au fost prezenți și o parte din membrii Echipei sinodale a ARCB, și aproximativ 70 de persoane din cadrul mai multor asociații și mișcări laice din Arhiepiscopie.

În deschiderea întâlnirii, ÎPS Aurel Percă a subliniat importanța apostolatului laicilor în viața Bisericii, în acord cu voința expresă a Conciliului Vatican II și a Magisteriului contemporan. Păstorul Arhidiecezei a precizat că laicii sunt chemați la implicare în viața Bisericii nu pentru activism, ci pentru a se sfinți, în comuniune cu întreaga Biserică. Pr. Daniel Bulai a evidențiat rodul completării fișei sinodale destinate acestor asociații și mișcări laicale, prin trei dorințe comune: dorința de a nu lucra în anonimat, de a prezenta anual o dare de seamă către Arhiepiscopie cu privire la activitatea acestora și de a fi mai strâns uniți în activitatea lor cu preoții din parohii, mai ales cu părinții parohi.

A urmat o prezentare sintetică a fiecărei asociații prezente la întâlnire, pentru cunoaștere și împărtășire: Comunitatea „Magnificat”, Reînnoirea Carismatică Catolică; Asociația Scout Catolică; Mișcarea Focolară; Asociația „Sfântul Iosif”; Mișcarea Creștină a Lucrătorilor; Mișcarea Eclezială Carmelitană și Asociația „Mlădița”; Asociația „Ateliere protejate”, Asociația „Iubește-mă așa cum sunt”, Grupul laical „Eustache Montemurro” sau Asociația laicală „Misionarele Catehetice ale Preasfintei Inimi”, Grupul „Faustinum”, Asociația „Comunitatea Sant’ Egidio”, Mișcarea „Communio e liberazione”, Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului, Serviciul Iezuit pentru Refugiați din România (JRS), Serviciul de Ajutor Maltez, Asociația „Papa Luciani”, Fundația FARA, Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”, Comunitatea „Emanuel”, Ordinul Franciscan Secular („Terțiarii franciscani”), Asociația „Legio Mariae”, Asociația „Sfântul Vincențiu de Paul”, Asociația „Inimă deschisă”, Asociația Caritas Câmpulung, Asociația Caritas București, Asociația „Pro Deo”, Școala Biblică „Nazaret”.

Un moment de mare încărcătură emoțională și umană l-a constituit mărturia lui David, un voluntar JRS originar din Rwanda, care a împărtășit din experiența sa ca voluntar și bucuria de a ajuta alți refugiați, așa cum a fost și el cândva; precum și adevărata mărturie de angajare în viața Bisericii dată de Toma Amzulescu, un veteran al laicatului catolic bucureștean, care, în ciuda vârstei venerabile de 90 de ani, lucrează cu bucurie și dăruire în viața de credință a Arhidiecezei. Punctul comun al acestor asociații și mișcări laicale este reprezentat de trăirea carității, a rugăciunii, a deschiderii față de cei săraci și bolnavi, trăirea deschiderii spre dialog ecumenic și chiar interreligios, inițiative catehetice și de evanghelizare. Prezentarea făcută de reprezentanții acestor asociații și mișcări laicale a pus într-o lumină frumoasă, caldă, bogăția atâtor carisme prezente în Biserica locală, care merită să fie cunoscute bine și sprijinite corespunzător. S-a exprimat dorința colaborării între aceste inițiative ecleziale laicale și încurajarea voluntariatului, mai ales în rândul tinerilor.

Păstorul Arhidiecezei a precizat că există și alte asociații laicale care au nevoie de un reviriment pentru a fi mai prezente în Biserica locală. S-a subliniat că toate aceste asociații și mișcări laicale trebuie să aibă recunoaștere pontificală, diecezană sau statală, precum și propunerea de a se implementa și în Arhidieceza de București „Acțiunea Catolică”, prezentă de mulți ani în Dieceza de Iași, unde lucrează frumos și foarte eficient. ÎPS Aurel Percă a invitat asociațiile și mișcările laicale la colaborare cu autoritatea ecleziastică, în spiritul sinodalității, evidențiind dorința personală ca aceste asociații să contribuie la dezvoltarea și bunul mers al vieții pastorale din Arhidieceza de București și mulțumind pentru implicarea acestora în realitatea de credință de pe aceste meleaguri.

PS Cornel Damian a apreciat această întâlnire inedită, atmosfera frumoasă și deschisă din cadrul acesteia, exprimându-și admirația pentru ceea ce fac aceste asociații pentru Arhidieceza de București. Moderatorul întâlnirii, pr. Daniel Bulai, a prezentat propuneri pentru o mai bună organizare a acestor asociații în viața Arhidiecezei; o propunere importantă fiind cea a unor întâlniri regulate a asociațiilor laicale și cea a popularizării de materiale de cunoaștere a acestora. Această întâlnire a asociațiilor și mișcărilor laicale s-a încheiat cu un moment de comuniune fraternă, care a aprofundat caracterul sinodal al acestei inițiative pastorale deosebite. (pr. Andrei Dumitrescu pentru ARCB.ro)

Sursa: ARCB.ro

CITESTE IN CONTINUARE

Campus comunitar de vară

Așteptată și dorită de mult timp, ca o inițiativă concretă în spiritul procesului sinodal, întâlnirea mișcărilor, a asociațiilor, a grupurilor și a mișcărilor laicale din Arhidieceza de București a avut loc la Palatul Arhiepiscopal din Capitală în ziua de 2 iulie a.c. La această întâlnire au participat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, PS […]

Citeste mai mult