cere rugăciune

„V-am numit pe voi prieteni” – Celebrarea Alianței în România

În fiecare an, pe 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, Comunitatea Magnificat sărbătorește ziua de naștere. Pentru membrii aliați ai comunității aceasta este o zi deosebită, căci membrii comunității își reînnoiesc anual angajamentul de Alianță la care Domnul îi cheamă și pe care îl trăiesc zilnic prin harul lui. 

Pentru al treilea an consecutiv, Fraternitățile din România au celebrat acest moment în țară, de data aceasta printr-o întâlnire de weekend, pe 10-11 decembrie la Mănăstirea Carmelitană din Ciofliceni. S-au reunit membrii aliați, novici, amici și discipoli ai fraternităților din Alba Iulia, Bacău, București, Râmnicu-Vâlcea și Popești-Leordeni, discipolii de la grupul în formare din Pașcani, precum și o invitată din Sibiu. 

Momentele aparte ale acestei întâlniri au fost rugăciunea de laudă carismatică, învățătura ținută de pr. Victor-Emilian Dumitrescu – Consilierul Spiritual General al Comunității Magnificat și unul dintre bătrânii Comunității din România, Sfânta Liturghie de reînnoire a Alianței celebrată de IPS Ioan Robu – arhiepiscop mitropolit emerit de București, adorația euharistică și un moment de împărtășire în grupuri mici pentru cunoaștere fraternă. 

La rugăciunea de laudă carismatică de sâmbătă după-amiază, Domnul ne-a vorbit despre a ne deschide cu autenticitate în fața lui, despre vindecare și despre conștientizarea celor patru promisiuni de Alianță – Sărăcia, Iertarea permanentă, Construirea iubirii și Slujirea – ca stâlpi ai vieții noastre personale și comunitare. Cuvântul prin care Duhul Sfânt ne-a purtat în profunzime a fost din Is 45,2-5: „Eu voi merge înaintea ta, voi nivela ridicăturile, voi zdrobi uşile de bronz şi voi sfărâma zăvoarele de fier. Îţi voi da vistierii tăinuite şi comori ascunse pentru ca să se ştie că eu sunt Domnul care te-am chemat pe nume, Dumnezeul lui Israel. De dragul slujitorului meu Iacob şi al lui Israel, alesul meu, te-am chemat pe nume, ţi-am dat un titlu de cinste când tu nu mă cunoşteai. Eu sunt Domnul şi nu mai este altul, în afară de mine nu este Dumnezeu. Eu te-am încins, deşi tu nu mă cunoşteai.” Acest cuvânt a suscitat un moment de rugăciune personală asupra acelora care au simțit nevoia de sprijin în această dinamică de vindecare. 

Pentru momentul de învățătură, Dumnezeu l-a inspirat pe pr. Victor Dumitrescu să ne vorbească despre una dintre promisiunile asumate prin angajamentul de Alianță și anume, Construirea iubirii. Noutatea acestei învățături a fost invitația de a trece de la iubirea fraternă la iubirea de prietenie având ca fundament îndemnul lui Isus din In 15,13.15 „Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-şi dea viaţa pentru prietenii săi. (…) Nu vă mai numesc servitori (…) Însă v-am numit pe voi prieteni.” Provocarea principală a fost de a deschide șantierul pentru construirea acestei iubiri cu tot ce implică o relație de prietenie: de la cunoaștere și crearea de legături până la truda și osteneala de a repera ceea ce slăbiciunea sau orgoliul nostru contruiește greșit sau distruge. O prietenie a cărui apogeu nu este sentimentul de iubire, ci o decizie constantă de a iubi până la jertfă maximă de uitare  de sine. Aceste îndemnuri ne-au pregătit inimile pentru următorul moment al zilei. 

Sfânta Liturghie de sâmbătă seara a fost celebrată de IPS Ioan Robu, avându-i drept concelebranți la altar pe preoții: Victor Emilian Dumitrescu, pr. Andrei Mărcuș – vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de București, venit din partea episcopului greco-catolic de București, mons. Mihai Frățilă, pr. Benone Lucaci – decan de Bacău și paroh al parohiei „Sf. Petru și Paul” din Bacău, pr.  Victor Ostropel – paroh în parohia greco-catolică „Sf. Rita” din Râmnicu-Vâlcea, pr. Mihai Mărtinaș – paroh în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din București, pr. Laszlo Szabolcs – paroh al Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia și parohul filialei „Sf. Cruce”, locul unde se întâlnește Fratemitatea din Alba Iulia. 

În cadrul Sfintei Liturghii, 5 membri noi ai Fraternității Misericordia din București, au rostit în fața IPS Ioan Robu și a întregii Comunități pentru prima dată angajamentul de Alianță împreună cu ceilalți aliați, fiind conștienți că nu ne bazăm pe forțele noastre, ci pe îndelunga iubire și forță a lui Dumnezeu. 

După aceea a urmat o masă festivă, unde ne-am bucurat să îi avem în mijlocul nostru pe păstorii noștri.

Seara s-a încheiat cu o adorație euharistică comunitară. Timpul petrecut în fața lui Isus din Preasfântul Sacrament a fost o ocazie de pregustare a comuniunii cu cei aflați în cer care îi cântă neîncetat Domnului. Totodată, la această adorație, printr-un cuvânt din Neh 3,33-35, Dumnezeu ne-a făcut atenți la a rămâne umili în lucrarea pe care El ne-o încredințează pentru ca ceea ce construim să aibă un fundament stabil. Acest cuvânt a fost aprofundat a doua zi la predică de către pr. Victor-Emilian Dumitrescu pentru a ne aminti și de lupta spirituală pentru care Domnul ne vrea pregătiți.

Ziua de duminică a avut ca activitate centrală și un moment de cunoaștere și împărtășire în grupurile mici. Astfel, s-a creat între fraternități o comuniune mai profundă care a fost încununată de Sfânta Liturghie de la finalul întâlnirii. 

Toată această experiență ne-a dat harul să ne întoarcem la casele noastre cu încrederea reînnoită în chemarea noastră de fi nuclee de lumină în lume. Asemenea Fericitului Anton Durcovici, despre a cărui viață ne-a vorbit la predica IPS Ioan Robu, să purtăm în noi cântecul credinței. 

Ministerul Național pentru Media, Comunitatea Magnificat

CITESTE IN CONTINUARE

Curs de mijlocire profetică în Comunitatea Magnificat: „Doamne, ce te doare?”

În fiecare an, pe 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, Comunitatea Magnificat sărbătorește ziua de naștere. Pentru membrii aliați ai comunității aceasta este o zi deosebită, căci membrii comunității își reînnoiesc anual angajamentul de Alianță la care Domnul îi cheamă și pe care îl trăiesc zilnic prin harul lui.  Pentru al treilea an consecutiv, Fraternitățile […]

Citeste mai mult